Parazitoid řídí pavouka

11.12.2018
Citace:
P.Fernandez-Fournier et al., Behavioural modi?cation of a social spider by a parasitoid wasp, Ecological Entomology 2018, doi: 10.1111/een.12698 - Diego G.Pádua et al., eview of the New World genus Acrotaphus Townes, 1960 (Hymenoptera: Ichneumonidae: Pimplinae), with descriptions of fifteen new species, ZooTaxa, Vol 4719, No 1, DOI: http://dx.doi.org/10.11646/zootaxa.4719.1.1
Zdroj
Snovačka pospolitá Anelosimus eximius, Bernard DUPONT from FRANCE, CC BY-SA 2.0. https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons.

Parazitoid jedovatého pavouka snovačky pospolité (Anelosimus eximius), larva vosy Zatypota, způsobuje překvapivě složité změny chování hostitele. Snovačka pospolitá žije jako jeden z mála pavouků pospolitě. Jejich společenství nacházíme na Malých Antilách a v Jižní Americe. Kolonie tvoří až 50.000 jedinců, takže si troufnou i na velkou kořist. Nakažená snovačka opustí bezpečí společné sítě a utká si vlastní, mnohem menší a hustší. V ní setrvá požírána larvou až do smrti. Na rozdíl od parazita parazitoid svého hostitele nakonec zahubí. V koloniích snovaček pozorovali vědci do 2% nakažených jedinců.

Chemická struktura ekdysteronu.Dosud pozorované změny chování hmyzu nakaženého parazitoidy jsou dosti jednoduché, např. přestěhování nebo změna v příjmu potravy. Jak larvy vosy Zatypota dosahují složité změny chování snovačky, je předmětem dalšího výzkumu. Důležitou roli hrají tzv. ekdysteroidní hormony, které larvy vypouští do těla hostitele. Jde o běžné hormony členovců, které řídi vývoj a svlékání. Vznikají z cholesterolu přijatého v potravě. Hormon ekdysteron, který strukturou připomíná testosteron, u člověka stimuluje růst svalové hmoty. Ekdysteron rostlinného původu využívají jako anabolikum lidé toužící po růstu svalů.

Parazitoidní vosa Acrotaphus pakattu, foto Kari Kaunisto.15.1.2020: Řídit napadeného pavouka dokáže i larva parazitických vos rodu Acrotaphus z čeledi lumkovitých (Ichneumonidae). Samička nejprve pomocí žihadla jedem dočasně paralyzuje pavouka v jeho síti. Poté na něj naklade jedno vajíčko. Vylíhlá larva nejen, že postupně pavouka konzumuje, až ho zabije a zakuklí se, ale ovlivňuje i jeho chování. Nešťastný pavouk místo pořádné sítě utká jakýsi úkryt pro kuklu parazitoida. Zkoumaných 11 druhů vos rodu Acrotaphus žije v oblasti od západní Amazonie až po východní svahy And.

 
Odeslat komentář k článku "Parazitoid řídí pavouka "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Parazitoid řídí pavouka " e-mailem

Diskuse/Aktualizace